Lubbers acht nieuw referendum niet nodig

Ook al wees het Nederlandse volk in 2005 een Europese grondwet af, er gaan nu alweer stemmen op om een nieuw referendum te gaan houden, omdat er in korte tijd veel veranderd is binnen Europa.

Ruud Lubbers raadt een nieuw referendum hierover af, zo meldde hij vandaag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij vindt het veel belangrijker dat de landen van de Europese Unie (EU) het eens worden over zaken als klimaatbeheersing, uitbreiding van de EU en de problematiek rond asiel en integratie.

De weerstand jegens een Europese grondwet is volgens Lubbers vooral te wijten aan de onzekerheid die vroeger onder het volk bestond over uitbreiding van de EU. Lubbers zei hierover vanmiddag:"Trek een streep naar Oost-Europa. Over Turkije heb ik herhaaldelijk gezegd: Haast U langzaam."

Volgens Lubbers zou Turkije nog lang niet mogen toetreden tot de EU. Wat hem betreft zou Turkije pas in een periode van tien tot twintig jaar na nu aan toetreding mogen denken. Oekraïne en Wit-Rusland zouden volgens Lubbers nooit lid moeten kunnen worden van de EU.