8000 pelgrims bij Stille Omgang Amsterdam

Icoon BinnenlandsDe jaarlijkse Stille Omgang in het centrum van Amsterdam heeft in de regenachtige nacht van zaterdag op zondag ruim 8000 pelgrims getrokken. Dat heeft voorzitter Maarten Elsenburg van het organiserende Gezelschap van de Stille Omgang meegedeeld.

Vorig jaar namen circa 9000 gelovigen aan de processie deel. De Stille Omgang trok toen vermoedelijk meer mensen omdat het de 125e editie was sinds de processie in 1881 in de huidige vorm in ere werd hersteld.

Voor het eerst in meer dan 25 jaar had in de Mozes- en Aaronkerk aan het Waterlooplein een eucharistieviering plaats. Bisschop Jos Punt ging voor tijdens het speciale jongerenprogramma van de Stille Omgang, waarbij 400 jongeren aanwezig waren.

Citykerk
Bij de oprichting van de zogeheten Citykerk in 1969/1970 verloor de Sint Antoniuskerk, zoals de Mozes en Aaron officieel heet, zijn functie van parochiekerk. De regelmatige eucharistievieringen in de kerk maakten plaats voor een meer experimenteel programma. Tegenwoordig is in de kerk aan het Waterlooplein een educatief en diaconaal centrum gevestigd.

Behalve Punt liepen ook hulpbisschop Everard de Jong van Roermond, hulpbisschop Jan van Burgsteden van Haarlem en oud-bisschop Philippe Bär mee. Zeker zeven groepen van deelnemers waren op de fiets of te voet naar de hoofdstad gekomen.

Mirakel van Amsterdam
Tijdens de Stille Omgang herdenken gelovigen het Mirakel van Amsterdam van 1345. Een zieke man braakte toen in een woning aan de Kalverstraat een hostie uit. Het braaksel werd in de haard geworpen, maar de hostie bleef boven het vuur zweven zonder te verbranden. Daarop werd ze in processie naar de huidige Oude Kerk gebracht.

Nadat Amsterdam in 1578 in protestantse handen was overgegaan, werden katholieke processies verboden. Pas in de negentiende eeuw konden Joseph Lousberg en Carel Elsenburg haar nieuw leven inblazen.