Nederlandse meisjes in Antwerpse prostitutie

Icoon BuitenlandsVan de 561 prostituees die vorig jaar in Antwerpen werden geregistreerd, zijn er 202 van Nederlandse komaf. De meeste Nederlandse meisjes werden als minderjarige geronseld door een loverboy en moeten de grens oversteken zodra ze meerderjarig zijn.

Dat meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag op gezag van de politie. De politie stelde de afgelopen jaren een toeloop vast van Nederlandse meisjes. Wanneer ze in Antwerpen aan de slag gaan, zijn ze vaak net achttien jaar en daarmee meerderjarig. Het zijn slachtoffers van loverboys, jongens die meisjes verleiden om ze dan als prostituee in te zetten.

''Loverboys zijn doorgaans allochtonen, van Marokkaanse of Surinaamse komaf, terwijl hun slachtoffers autochtone Nederlandse meisjes zijn. Slechts af en toe zit er een Marokkaans meisje tussen'', aldus hoofdinspecteur Jan Piedfort van de afdeling Prostitutie van de Antwerpse politie. Het gaat volgens hem om een fenomeen dat, anders dan in Nederland, in BelgiŽ nauwelijks bekend is.

''We behandelen de loverboys als gewone pooiers. Ze zijn een fenomeen waartegen we weinig kunnen doen. We kunnen de Nederlandse meisjes wel aanraden een klacht in te dienen als ze zich onder druk gezet voelen'', aldus Piedfort. De Antwerpse politie zegt extra aandacht te besteden aan Nederlandse prostituees die net achttien zijn geworden.

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven noemde het zaterdag op Radio 2 een moderne vorm van mensenhandel. Hij vindt dat de Nederlandse en Belgische politie snel de handen ineen moeten slaan om hier een eind aan te maken. Hij gaat minister Hirsch Ballin van Justitie vragen actie te ondernemen.††


Met dank aan pberends voor de submit.