Aanslagverdachte Binnenhof psychisch onderzocht

JustitieDe 33-jarige Rotterdammer Allal el Y. die vorig jaar op 9 september werd aangehouden omdat hij dreigde op 11 september een aanslag te plegen op het Binnenhof, wordt momenteel psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat bleek gisteren tijdens een pro-forma zitting tegen de man.

El Y. dreigde in september op internet het Binnenhof op te blazen. Hij zocht daarvoor, ook via het internet, 'broeders' die hem met zijn jihad wilden helpen. Bij de huiszoeking na zijn arrestatie werden overigens geen wapens of explosieven gevonden. Wel werd duidelijk dat hij via zijn computer diverse berichten het wereldwijde web had opgestuurd waarin hij aangaf Joden dood te willen schieten en een aanslag te willen plegen.

Het OM beschuldigt El Y. van samenspanning tot een moord met een terroristisch oogmerk en een mislukte uitlokking tot moord. De rechtszaak tegen hem is aangehouden totdat het PBC met een rapportage komt van mans psyche.

De Rotterdammer ging drie jaar gelden ook al eens flink digitaal te keer. Toen dreigde hij ook met aanslagen en uitte hij doodsbedreigingen aan het adres van een Rotterdamse rechter en een officier van justitie. Ook stuurde hij een poederbrief naar het ministerie van minister-president Balkenende. Daarvoor kreeg hij toen 2 jaar celstraf.