Websites kunnen CO2-uitstoot compenseren

Icoon InternetWebsites die begaan zijn met het milieu kunnen sinds vorige week hun CO2-uitstoot compenseren met het aanplanten van bomen. De site cleanbits.nl biedt dit voor gemiddeld twaalf euro per jaar aan. Deze prijs is gebaseerd op het gemiddelde stroomgebruik van een server en het gemiddelde aantal websites op een server.

Het geld gaat naar de Klimaatneutraal Groep, die het gebruikt om bomen te planten. Klimaatneutraal is al bekend van onder meer het Klimaatneutraal rijden, waarmee een consument zijn rijgedrag kan compenseren door de aanplant van bomen.

Volgens de oprichter van Cleanbits, Rene Post, wordt het stroomverbruik in de ICT-sector ernstig onderschat. De servers zijn niet alleen veel sneller geworden, maar ook gebruiken zij vijf keer zoveel stroom als in 2000. Ook moeten zij gekoeld worden, wat veel energie kost.

De eigenaar van een website kan natuurlijk ook zelf naar de Klimaatneutraal Groep stappen. "Maar dan zien de bezoekers van je site niet dat je compenseert. Onze klanten krijgen ons logo op hun site, zodat het zichtbaar is dat ze compenseren."