Julien C. geeft Tsjetsjeen de schuld

De 22-jarige Julien C., die wordt verdacht van de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, heeft de beruchte Tsjetsjeense vrijheidsstrijder Bislan Achmedovich I. aangewezen als de mogelijke dader van de brute kindermoord. C. zegt zelf volkomen onschuldig te zijn.

Bislan I. (27) kwam eerder in het nieuws omdat zijn vingerafdrukken ooit werden aangetroffen op de afscheidsbrief van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Volgens Julien C. is Bislan één van de drie mannen met wie hij een hoogoplopend conflict had. De drie zouden hem hebben afgeperst, bedreigd, gevolgd naar Hoogerheide, gedwongen zijn kleren uit te trekken en in de tuin van zijn ouders hebben mishandeld met een mes. Volgens C. moet één van de drie vervolgens in de school Jesse hebben doodgestoken.

Justitie gelooft niets van het verhaal van C. Ook al omdat Bislan I. en zijn landgenoot Rasputin J. een kloppend alibi hebben voor de dag van de moord. De derde persoon die C. heeft aangewezen, ene Faisel al J., is onvindbaar. Op aandringen van advocaat Gerard Spong komt er overigens nog wel een nader onderzoek naar de rol die Bislan I. en Rasputin J. gespeeld zouden hebben. Twee jaar geleden schreef De Telegraaf over Bislan I. nog een uitgebreid artikel. Hij wordt in Tsjetsjenië gezocht voor steunverlening aan islamitische terroristen. In 2001 vluchtte hij naar ons land en kreeg een verblijfsvergunning.

Julien C. gaat volgende maand naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Hij zal daar psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. De rechtszaak is daarom tot nader order uitgesteld.