School weigert moslima als kantinehulp

BinnenlandsHet protestants-christelijke Groen van Prinsterer College in Barneveld weigert om een moslima die werzaam is als schoonmaakster in de school, aan te nemen als kantinemedewerkster. Volgens de school moeten alle personeelsleden (belijdend) lid zijn van een protestants-christelijke kerk. De Barneveldse Jamila die het islamitische geloof aanhangt, voelt zich diep gekwetst door het besluit van de school.

Ze heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling. Die heeft nog geen uitspraak gedaan, maar de school en Jamila verzocht naar een oplossing te zoeken. Beide partijen hebben daarmee ingestemd, maar nu is al duidelijk dat de vrouw een aanstelling als kantinemedewerkster op de school op haar buik kan schrijven.

Opmerkelijk is dat het Groen van Prinsterer College wél moslims toelaat als leerlingen. ''We kennen inderdaad een open toelatingsbeleid, maar deze leerlingen en hun ouders moeten wel onze christelijke grondslag respecteren. Cruciaal voor ons is behoud van de christelijke identiteit, vandaar de strikte regels voor aanname van personeel'', aldus schooldirecteur Kees Heek in de Barneveldse Krant.

Dat Jamila als moslima wel werkzaam is als schoonmaakster in de school, berust volgens de directeur op een fout. Toen het schoonmaakbedrijf waarvoor ze werkte ermee stopte, is ze door de school aangenomen, maar de school beschouwt dit achteraf bezien als ''een foute beslissing''. De directeur zegt wel bereid te zijn Jamila te begeleiden naar een werkkring waar ze wel welkom is.