Weinig hoofddoekjes bij koninklijk concert

President Ahmet Sezer van Turkije bleef woensdagavond in Ankara weg van het concert van het Nederlands Blazers Ensemble. Dat optreden werd aan de Turken aangeboden door de koningin.

De seculiere president mag niet publiekelijk geconfronteerd worden met vrouwen met hoofddoekjes, in Turkije een uiterst gevoelige kwestie. Maar er waren meer klompen dan hoofddoekjes in de concertzaal.

Slechts enkele dames hadden zich met een hoofddoekje getooid. Degenen die wegbleven misten een afwisselend muzikaal geraffineerd en vrolijk concert van het onconventionele Blazers Ensemble, met als komisch hoogtepunt een Hollandse klompendans door vier vrouwelijke orkestleden.

Met het concert kwam een einde aan het Ankara-deel van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Turkije. Donderdag en vrijdag brengt ze met prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Istanbul door.

Daar zien de koninklijke gasten president Sezer weer. Koningin Beatrix nodigde hem, zijn vrouw en aantal Turkse betrokkenen bij het staatsbezoek onverwacht uit voor een diner in een hotel aan de Bosporus. Ze wil daarmee haar dankbaarheid uitdrukken voor de gastvrijheid die ze in Turkije ervaart.