Nederlanders enthousiast over regeerakkoord

Icoon PolitiekTweederde van de Nederlanders is positief over het regeerakkoord dat CDA, PvdA en ChristenUnie gesloten hebben. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws. 74 procent heeft iets gehoord, gezien of gelezen over de inhoud van het regeerakkoord. Van deze groep is ruim driekwart (77 procent) tevreden over het nieuwe regeerakkoord.

Als meest positieve punt wordt vooral het feit dat de hypotheekrente ongemoeid wordt gelaten genoemd (22 procent). Vijftien procent is ook blij met de forse investeringen in het onderwijs. Eenzelfde percentage is tevreden over het plan om AOW'ers die voor hun 65ste stoppen met werken belasting te laten betalen over hun pensioen.

64 procent is positief over het feit dat er een coalitie tussen CDA, PvdA en ChristenUnie komt. Een kwart (24 procent) staat hier negatief tegenover.

55 procent van de ondervraagde Nederlanders heeft vertrouwen in de nieuwe regering. Aan het eind van de vorige kabinetsperiode had slechts een derde van de Nederlanders vertrouwen in het kabinet van dat moment. Ter vergelijking: halverwege 2005 had vijftien procent vertrouwen in Balkenende II, aan het eind van die regeerperiode was dat 26 procent.

Het voorgenomen kabinetsbeleid wordt gewaardeerd met 6,2. Dit is bijna een heel punt hoger dan de kabinetten Balkenende II en III haalden.