Kamer: Open koninklijke paleizen voor publiek

Icoon KoningshuisAls het aan de Tweede Kamer ligt, worden de koninklijke paleizen de nieuwe toeristische trekpleister van Nederland. Een meerderheid wil de woningen van de Nederlandse royalty openstellen voor publiek. De prioriteit van PvdA, CDA en SP ligt bij paleis Noordeinde te Den Haag, het kantoor van koningin Beatrix.

CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek vindt ook de koninklijke stallen een goed idee, waar de gouden koets gewoonlijk woont. "En wat mij betreft ook het Catshuis," de ambtswoning van de minister-president. "De overweldigende belangstelling voor Soestdijk laat zien dat mensen er letterlijk voor in de rij staan." Hij bekijkt het als de 'perfecte pr voor de bv Oranje'. "Het publiek krijgt zo meer inzicht in de nationale betekenis van de monarchie."

SP'er Ronald van Raak vindt het een leuk plan. "Die paleizen zijn per slot van rekening van ons allemaal." Hij verwacht dat Huis ten Bosch, de residentie van Hare Majesteit, gesloten blijft. "Ik heb liever ook niet dat mensen in mijn tuin staan te snuffelen." De paleizen het Loo en Soestdijk zijn reeds opengesteld voor publiek: het Loo als museum en Soestdijk tijdelijk na de dood van Bernhard en Juliana in 2004.