Rotterdam wil af van 'spirituszuip-Polen'

Icoon BinnenlandsDe gemeente Rotterdam weet niet wat het aanmoet met een overlastgevende groep spiritusdrinkende Polen. Daarom heeft men nu de hulp ingeroepen van de Poolse ambassade. De Poolse spiritusdrinkers zwerven dag en nacht door het centrum en vullen hun tijd met onder meer bedelen.

De groep wil niet op vrijwillige basis vertrekken en uitzetten uit Nederland kan ook niet zomaar, omdat het EU-burgers zijn. De groep bestaat nu uit circa 20 man die werkloos en dakloos zijn. Omdat ze te weinig geld hebben voor wodka, kopen ze goedkope spiritus. Dat bevat veel alcohol maar óók het giftige methanol. Bij veelvuldig gebruik leidt dat tot leverbeschadigingen en uiteindelijk blindheid. Eén Pool van de groep is al overleden aan het spiritusgezuip.

Een woordvoerder van de gemeente stelt: ''We zitten met deze groep in onze maag en we willen ze het liefst de stad uit hebben. Zo voorkomen we ook, dat de groep aanzwelt met nieuwe Polen. Daarom gaan we nu met de ambassade overleggen over wat ons het beste te doen staat.''