Aardlekschakelaars zorgen voor risico in huis

Icoon ShockingDuizenden aardlekschakelaars in Nederlandse woningen zijn onveilig. Een ontwerpfout heeft als gevolg dat de apparaten hun taak, alle stroom afsluiten als er een lekstroom naar de aarde is ter voorkoming van verdere problemen, niet doen. Dat meldt De Pers vrijdagochtend.

De producent van de schakelaars, ABB, probeert via groothandels en installateurs te achterhalen waar de installaties terecht zijn gekomen. Dit heeft vooralsnog echter geen succes.

Van de schakelaars, uit de series F200, F360 en F370, zijn er tussen januari 2003 en mei 2005 honderdduizenden geproduceerd en wereldwijd verkocht. De onveilige schakelaars zijn in Nederlandse huishoudens niet direct levensgevaarlijk; de meeste huishoudens beschikken over randaarde, die de stroom wegvloeit. Wel is het mogelijk een schok te krijgen als de aarlekschakelaar zijn werk niet doet.

De fout kwam twee weken geleden aan het licht en sindsdien heeft ABB dit nog niet naar buiten gebracht. De Voedsel- en Warenautoriteit vindt dit geen probleem, omdat ze ervan op de hoogte zijn dat ABB hard bezig is naar een oplossing te zoeken.