Dader bekent moord op journalist Dink

De Turkse jongen die gisteren werd gearresteerd heeft tegenover de politie bekend de moordaanslag op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink te hebben gepleegd. Dat heeft de zender CNN TŁrk bericht. Het motief voor de moord is nog niet bekend. In Istanbul gingen zaterdag duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de moord op de 53-jarige journalist.

Demonstratie na moord op Turks-Armeense journalist

De in 1990 geboren dader Ogun Samast werd zaterdag in de stad Samsun gearresteerd, toen hij op de terugweg was naar zijn huis in het oostelijker gelegen Trabzon. Zijn vader had de politie getipt. Hij herkende zijn zoon op videobeelden die de politie had verspreid. Daarop is te zien dat een jongeman wegrent van de plek des onheils en mogelijk een wapen draagt.

De beelden zijn vermoedelijk door beveiligingscamera's gemaakt van winkels in de straat in Istanbul waar Dink vrijdag werd doodgeschoten. De vooraanstaande journalist werd doodgeschoten toen hij het gebouw van zijn weekblad Agos uitliep.

Tijdens de arrestatie van Samast vonden agenten ook het vermoedelijk moordwapen en een witte muts die op de camerabeelden duidelijk te zien was.

De jongen is voor verhoor overgebracht naar Istanbul. Daar zal de politie ook zes andere verdachten uit Trabzon verhoren.

De Turkse premier Tayyip Erdogan feliciteerde de veiligheidsdiensten met de snelle arrestatie, "in naam van het land en de natie, in naam van de strijd voor democratie en vrijheid".

Beelden moordenaar Dink
Door de politie vrijgegeven beelden van de moordenaar