RSI-klachten studenten door computergebruik

Icoon GezondheidOngeveer 70 procent van de studenten die een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgen heeft wel eens RSI-achtige klachten. Dat staat in een rapport van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Minister De Geus (Sociale Zaken) stuurde het donderdag naar de Tweede Kamer. RSI is een verzamelterm voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand.

Op mbo's, hbo's en universiteiten komen RSI-achtige klachten het meest voor. Deze leerlingen en studenten brengen dagelijks bijna 4,5 uur door achter de computer; 1,5 uur voor de studie en drie uur om te chatten, internetten en het spelen van spelletjes. Op basisscholen en in het voortgezet onderwijs hebben leerlingen weinig rsi-achtige klachten. Ze zitten minder achter het scherm.

Ruim 50 procent van hbo-studenten en academici geeft ook aan druk te ervaren vanwege het werk voor de studie. In het MBO ligt dat op 39 procent. In het basisonderwijs heeft 15 procent van de leerlingen daar last van en in het voortgezet onderwijs 18 procent.