30 jaar voor plannen aanslag in New York

TerrorismeEen rechtbank in New York heeft de Pakistaanse immigrant Shahawar Matin Siraj maandag veroordeeld tot dertig jaar cel. Hij is schuldig bevonden aan het beramen van een aanslag op een metrostation in Manhattan in augustus 2004.

Vlakbij dat metrostation zou even later een congres van de Republikeinse partij worden gehouden. Het samenspannen tot de aanslag was nooit verder gevorderd dan het planningsstadium, en Siraj en zijn kompaan James Elshafay waren nog niet eens in het bezit van explosieven.

Haat
Toch pleitte aanklaagster Roslynn Mauskopf voor een zware straf om ''would-be-terroristen te stoppen voordat zij handelen''. Siraj en Elshafay hadden een verkenningstocht in het metrostation uitgevoerd en er later een tekening van gemaakt. Ook verwoordde Siraj in gesprekken met een politie-informant zijn haat op de Verenigde Staten en zijn wens om aanslagen in New York te plegen.

''De samenzwering van de verdachte kwam niet verder dan het planningsstadium, en het publiek was nooit in gevaar'', aldus Mauskopf. De Amerikaanse justitie wil alle beschikbare mogelijkheden blijven inzetten om ''de veiligheid van onze bewoners te verzekeren''.

Elshafay heeft een bekentenis afgelegd en met de aanklagers samengewerkt. Hij krijgt later nog een straf opgelegd.Shahawar Matin Siraj