Onkruit claimt vernielen AWACS-hekwerk

Icoon BinnenlandsDe antimilitaristische actiegroep Onkruit heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeŽist voor het vernielen van 50 meter hekwerk rond de AWACS-basis in Geilenkirchen, net over de grens bij het Limburgse Schinveld. Volgens Onkruit moet de actie gezien worden als protest tegen de deelname van AWACS-radarvliegtuigen aan oorlogen zoals die in Afghanistan.

De vernielingen vonden plaats tijdens de jaarwisseling. Een jaar terug vernielden activisten van Onkruit al 180 meter van het hekwerk. Dat gebeurde tijdens de bezetting van een bos in Schinveld dat werd ontruimd en gekapt om de aanvliegroute voor de AWACS veiliger te maken.

Onkruit is een actiegroep van militante antimilitaristen. Ooit voortgekomen uit de totaalweigeraars-beweging toen er in Nederland nog militaire dienstplicht bestond. De beweging claimt echter geen actiegroep te zijn, maar een groep acties. Af en toe worden er wel eens mensen gearresteerd die uit naam van Onkruit acties plegen. Eťn van de bekendste is huidig GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak. Hij werd in 1984 aangehouden na een inbraak in een kazerne, waarbij geheime documenten van de militaire Criminele Inlichtingendienst werden gestolen. Daarvoor kreeg hij toen 6 weken celstraf.

Wie er nu betrokken zijn bij Onkruit is onbekend. Wel bestaat er een website van een Onkruit-steungroep.