Honderden doden door explosie in Nigeria

Icoon Ramp Een explosie dinsdag in een oliepijpleiding in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos heeft mogelijk vele honderden mensen het leven het leven gekost. Een ooggetuige repte tegen het Britse persbureau Reuters van meer dan vijfhonderd verbrande lichamen bij de pijpleiding.

Fotograaf Akintude Akinleye van het Britse persagentschap verklaarde meer dan vijfhonderd lichamen te hebben geteld. Veel daarvan zijn onherkenbaar verbrand. Akinleye zei dat het dodental mogelijk wel kan oplopen tot zevenhonderd. Het Nigeriaanse Rode Kruis bevestigde later dat er vermoedelijk zeer veel slachtoffers zijn gevallen.

''Het is een dichtbevolkt gebied. We praten over honderden doden. Zestig mensen zijn ernstig verbrand naar ziekenhuizen overgebracht. We moeten het aantal doden nog vaststellen dus het kunnen er driehonderd, vierhonderd of vijfhonderd zijn'', aldus secretaris-generaal Abiodun Orebiyi van het Rode Kruis.

Olie af te tappen
De explosie deed zich dinsdagochtend voor nadat een mensenmenigte zich had verzameld om illegaal olie af te tappen. De pijpleiding was door onbekenden kapotgemaakt om olie te stelen. De autoriteiten in Lagos en het Rode Kruis spreken volgens CNN vooralsnog van een dertigtal doden en tientallen gewonden.

Het komt zeer geregeld voor dat er in Nigeria doden vallen omdat mensen olie proberen te stelen uit pijpleidingen. De afgelopen jaren zouden zeker 2000 mensen het leven hebben gelaten door dergelijke praktijken. In mei dit jaar vielen er nog zeker 150 doden in Lagos.

Met dank aan static voor de submit.