Uitlatingen PVV-Kamerlid niet strafbaar

Dion GrausMet de uitspraken van Partij voor de Vrijheid-Kamerlid Dion Graus waarnaar het Limburgse Openbaar Ministerie onderzoek deed, is in juridische zin niets mis (ze zijn niet discriminerend). Het PVV Kamerlid zal dan ook niet worden vervolgd.

Er werd onderzoek verricht naar uitlatingen die Graus deed in een live-uitzending van de Limburgse omroep L1 op de avond van de verkiezingen. Graus zei toen: ''Nu al zijn er in Heerlen wijken waar je niet meer veilig kunt lopen, waar politiewagens in brand worden gestoken door bepaalde bevolkingsgroepen die onze democratie niet accepteren, die ons geloof niet accepteren en die onze vrouwen hoeren noemen. Die mensen gaan wij kei- en keihard aanpakken en geloof me; dat gaat gebeuren.'' De PVV-volksvertegenwoordiger deed die uitspraak op een vraag waarom het noodzakelijk is om de grenzen voor bepaalde niet-Westerse allochtonen voor minstens 5 jaar te sluiten.

Onbetaalde rekeningen
Tegen Graus loopt overigens wel een juridische procedure omdat hij een rekening voor de verbouwing van een luxe bungalow niet zou hebben betaald. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger.

Graus zou bij de verbouwing van de bungalow in Simpelveld een spoor van onbetaalde nota's hebben achtergelaten. De elektricien, de keukenfirma, de sanitairspecialist, de aannemer en de kozijnen-leverancier kregen, nadat hun werk goeddeels voltooid was, te horen dat er geen geld was.

In deze zaak, die tot nu toe schriftelijk is gevoerd, ontmoeten de eerste advocaten van een schuldeiser en die van Graus elkaar op 20 december voor de rechter.

Update 18.10 uur
Het NRC handelsblad blijkt vandaag een uitgebreid artikel over Graus te hebben gechreven. Daarin staat ook een reactie van de politie Heerlen over de uitlatingen van Graus over het in brand steken van auto's en onveilige wijken. De politie ontkent die aantijgingen van Graus ten stelligste: ''Heerlen heeft geen wijken waar je niet veilig kunt lopen en er zijn geen politieauto's door allochtonen aangestoken. Dat is in 2001 wel ťťn keer gedaan door jongeren van Nederlandse origine'', aldus een politie woordvoerder.

Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) noemt het dreigen van allochtonen met keiharde aanpak, gebaseerd op leugens, bijzonder kwalijk: ''Dit is haat zaaien. Bevolkingsgroepen worden beschuldigd van strafbare feiten die ze niet gepleegd hebben.''

Het LBR vindt het jammer en niet terecht dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging overgaat. B en W van Heerlen noemen de uitspraken van Graus ''kwalijke stemmingmakerij''. Een woordvoerder: ''Maar juridische actie ondernemen zou de man alleen maar een podium bieden en nog meer aandacht opleveren. Dat willen wij niet.''

Op het FOK!forum loopt een discussie naar aanleiding van het NRC-artikel.