RTL en NOS: CDA winnaar verkiezingen

Icoon VerkiezingenDe prognose van RTL is zojuist bekend geworden. Volgens deze prognose zou het CDA het meeste zetels winnen en heeft de PvdA de meeste zetels verloren. De SP zou 30 zetels halen, een stijging van maar liefst 21 zetels en de PvdA 34, een daling van 8 zetels.

Onder de andere partijen waren ook wat opvallende stijgers en dalers te vinden. EénNL zou één zetel halen, Partij voor de Dieren, SGP en D66 2 en GroenLinks daalde van 8 naar 6. ChristenUnie gaat van 3 naar 7, Partij voor de Vrijheid van 0 naar 8 zetels, de VVD leed verlies en ging van 28 naar 20 zetels. De SP haalde dus 30 zetels, waar dit eerst nog 9 was. Het CDA daalde ten slotte met 6 naar 38.

Update 21.00 uur
Ook de uitslagen van de NOS zijn binnen. Volgens de NOS blijft de CDA ook het grootste, met 43 zetels. De PvdA zou 35 zetels halen en de VVD 21. De SP stijgt ook hier flink, naar 24 zetels. Lijst Fortuyn haalt 0 zetels en GroenLinks blijft stabiel met 8 zetels. D66 verliest er vier en komt op 2 zetels terecht. De ChristenUnie komt tot vijf zetels en de SGP 2. Partij voor de Dieren stijgt ook hier, ze halen drie zetels. EénNL krijg één zetel en de Partij voor de Vrijheid krijgt er zes.