Meer jongeren vast voor zedenzaken

MisdaadSinds 1990 is het aantal jongeren tot 18 jaar dat met de politie in aanraking komt wegens aanranding, verkrachting of schennispleging, verdrievoudigd. Vooral het aantal jonge aanranders stijgt explosief. Een en ander blijkt uit cijfers van de Politieacademie.

Het aantal jonge zedendelinquenten stijgt ook veel sterker dan de totale jeugdcriminaliteit, zoals geweld en, vernielingen. Op dit moment worden er jaarlijks zo'n 1.200 jongeren opgepakt voor zedenmisdrijven.

Gevreesd wordt dat het aantal zedensmisdrijven in werkelijkheid nog veel groter is omdat de meeste zedenzaken niet bij de politie gemeld worden. Een deskundige schat dat maar in 10% van de gevallen aangifte wordt gedaan.

MTV en TMF
Het is onduidelijk of jongeren meer seksuele misdrijven plegen, óf dat slachtoffers sneller naar de politie stappen. Bij incidenten in zwembaden wordt wel eerder aan de bel getrokken dan voorheen. Ook veranderde inzichten omtrent seksuele gedragingen en mogelijke hogere opsporingsprioriteit bij de politie kan de verdrievoudiging verklaren.

Er is géén enkel bewijs dat seksueel getinte videoclips op muziekzenders als MTV en TMF aanzetten tot seksueel geweld. Opmerkingen van ChristenUnie-Kamerlid Tineke Huizinga, die deze week pleitte voor een algeheel verbod van die filmpjes, noemt een deskundige erg simplistisch. ''We moeten waken voor het eenvoudig aanwijzen van één oorzaak.''