VU Ziekenhuis wil Editie NL aanklagen

Icoon Justitie Het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaat gerechtelijke stappen onderzoeken om een uitzending van Editie NL te voorkomen. Woensdag zijn de journalisten van RTL de kinderafdeling van het ziekenhuis binnengeslopen, om te kijken of eventuele 'bottenbrekers' dat ook zouden kunnen doen.

De VU stelt dat de journalisten de reportage niet goed aangepakt hebben. Zo hebben de journalisten zich onder valse voorwendelen toegang verschaft tot de kinderafdeling en hebben zij verzwegen dat ze een camera bij zich hadden. De VU vindt dat de uitzending ten onrechte de indruk kan wekken dat de VU onveilig is voor patiënten. "Het personeel is alert en vraagt aan onbekenden wat men zoekt en wat men wil. Dat is ook in dit geval gebeurd", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Naast gerechtelijke stappen overweegt de VU aangifte te doen bij de politie. RTL zegt dat donderdag pas bepaald wordt of de opnamen gebruikt gaat worden. RTL stelt dat deze onderzoekstechniek vaker gebruikt wordt en dat patiënten nooit herkenbaar in beeld zullen komen.

Eerder werden bij twee baby's in het VU Medisch Centrum en één baby in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg botbreuken geconstateerd. Mogelijk is er sprake geweest van mishandeling door iemand van buitenaf. Ook in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waren botbreuken bij een baby geconstateerd, maar daar ging het in ieder geval niet om mishandeling.