Zedenverdachte Johan S. verliest kort geding

JustitieDe Staat hoeft niet binnen 24 uur mensen naar BraziliŽ te sturen om daar de onmiddellijke uitlevering van de 25-jarige Johan Frederik S. te regelen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

S. zit vast in BraziliŽ en het bevalt hem daar allerminst. Daarom wil hij zo snel mogelijk naar Nederland. Om dat te bewerkstelligen had hij een kort geding aangespannen tegen de Staat. Justitie in Nederland verdenkt S. van zware zedendelicten, waaronder vier verkrachtingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de naam en foto van de verdachte op 11 april openbaar omdat men hem zocht voor diverse ernstige zedenmisdrijven.

De zeer uitzonderlijke stap om de personalia van S. te openbaren - hiervoor is toestemming nodig van het College van Procureurs-Generaal - werd genomen omdat het OM het opsporingsbelang zwaarder vond wegen dan de privacy van de verdachte. Het OM vreesde namelijk dat S. zich opnieuw aan zware zedenmisdrijven schuldig zou maken. Hij ontmoette zijn slachtoffers in het uitgaanscircuit.
Submitter:  Bron: ANP / FOK!