'Christenen worden het meest vervolgd'

Het christendom is wereldwijd de meest vervolgde godsdienst, zo blijkt uit het nieuwste jaarboek christenvervolging (Märtyrer 2006), dat is uitgegeven door het Duitse christelijke persbureau Idea. Volgens het boek zijn circa 90% van alle martelaren die vanwege hun geloofsovertuiging overlijden, christen. Jaarlijks zouden er 90.000 christenen vanwege hun geloof worden gedood.

Uit het onderzoek blijkt dat 75% van alle verwondingen omwille van een religieuze overtuiging, worden toegebracht aan christenen. Van de ongeveer 2,2 miljard christenen wordt ongeveer 10% om zijn geloofsovertuiging vervolgd of benadeeld.

Verdrukking
Dat het christendom meer in de verdrukking komt, heeft voornamelijk te maken met de toename van het aantal christenen in Afrikaanse en Aziatische landen, zo meent een van de opstellers van het boek. In veel van die landen bevoordelen de overheden de traditionele religies boven het christendom en geven ze die een plaats in een nationalistische strategie.

Landen waar het christendom het moeilijk heeft zijn onder andere India, Indonesië, Bangladesh en Pakistan. Daar worden vreemde godsdiensten, zoals het christendom, regelmatig via de rechter of door middel van geweld gedwarsboomd.

Uit het jaarboek blijkt verder dat vooral de positie van christenen in Eritrea en Irak sterk is verslechterd. In Irak zijn kerken met grote regelmaat doelwit van bomaanslagen. Veel christelijke Irakezen besluiten hierom het land te ontvluchten.