ME ontruimt Fort Pannerden

Icoon PolitieDe ME is vanochtend begonnen met de ontruiming van het gekraakte Fort Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard), zo heeft de gemeente meegedeeld. Het fort is sinds juni 2000 gekraakt.

Tot enkele weken geleden was de gemeente Lingewaard in gesprek met de krakers over een nieuwe bestemming van het fort, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Het uit 1869 daterende fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en krijgt een museale bestemming en een bezoekerscentrum.

De krakers hebben het fort sinds enkele jaren opengesteld voor publiek. Zij gaven rondleidingen en verhuurden het bolwerk voor feesten en partijen. Dat wilden zij voortzetten, onder voorwaarde dat ze in het fort mochten blijven wonen. Maar het bouwwerk heeft geen woonbestemming. De gemeente heeft wel waardering voor het werk dat de krakers hebben verzet en biedt hen daarom vervangende woonruimte aan, aldus een gemeentewoordvoerder.

Voor zover bekend hebben enkele bewoners van het bolwerk zich verschanst en vastgeklonken. De politie heeft om die reden het BraTrateam uit Utrecht achter de hand. Dit team is gespecialiseerd in het loszagen en -branden van vastgeketende actievoerders.

Als het fort stevig is dichtgetimmerd zal een ontruiming nog niet meevallen, zo zeiden deskundigen vanochtend, want een kenmerk van een fort is juist dat het niet ingenomen kan worden door vijanden.

Naar binnen
De mobiele eenheid is aan het begin van de middag Fort Pannerden binnengedrongen. Toeschouwers op de dijk zagen rond ťťn uur dat de ophaalburg van het fort naar beneden ging. Via die brug, die de krakers omhoog hadden gehaald, lopen gehelmde ME'ers en militairen de vesting binnen.

Aan de achterzijde van het bolwerk heeft de landmacht een noodbrug aangelegd over de gracht. Waarnemend burgemeester Paul Peters heeft gezegd dat de politie de krakers nog eenmaal zal verzoeken vrijwillig te vertrekken. Doen zij dat niet, dan worden zij aangehouden zodra ze bevrijd zijn uit hun verschansingen.

Een woordvoerder van de krakers zegt dat het uitgesloten is dat de actievoerders vrijwillig vertrekken. ''We gaan niet meewerken aan een ontruiming voor leegstand. En dat de gemeente en Staatsbosbeheer antikraakwachten in het fort willen onderbrengen, beschouwen we als een gebaar van minachting.''


Het fort enige dagen geleden

Op FortPannerden.nl kun je het fort bekijken.