IsraŽl treft Palestijnse schoolkinderen

Icoon IsraŽl/PalestinaEen IsraŽlische luchtaanval op de Palestijnse plaats Beit Lahiya heeft maandag zeker ťťn scholier het leven gekost. Zes andere leerlingen raakten gewond en een onderwijzer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd, meldden Palestijnse ooggetuigen en medici.

Volgens Palestijnse veiligheidsagenten was een leeg personenbusje het doelwit van de aanval. De gewonden waren voorbijgangers. Ooggetuigen verklaarden echter dat een groepje radicale Palestijnen die zich voor een crŤche ophielden, het doelwit was. De raket, afgevuurd door een IsraŽlisch gevechtsvliegtuig, miste zijn doel. De militante Palestijnen bleven ongedeerd.

Het dodental onder Palestijnen sinds het IsraŽlische offensief afgelopen woensdag begon, is door deze aanval opgelopen tot boven de vijftig. Onder de doden zijn ook 26 militante Palestijnen. Jeruzalem beweert dat zij met de militaire actie het afvuren van Qassam-raketten door Palestijnse groeperingen een halt wil toe roepen.

De situatie als gevolg van de militaire operatie in Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook, is dramatisch, aldus het Internationale Rode Kruis. "Er bestaan enorme tekorten, vooral aan water". Als de bezetting van de plaats nog langer duurt zal de situatie verder verergeren, zei een woordvoerder van het Rode Kruis. Het IsraŽlische leger spreekt tegen dat de situatie ernstig is. De bewoners van Beit Lahiya hebben de beschikking over drinkwater, elektriciteit en voedsel.