Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (02/11/2006)

Icoon UEFA CupVanavond kwamen er drie Nederlandse clubs in actie in het kader van het UEFA Cup-toernooi, namelijk SC Heerenveen, AZ en Ajax. Hieronder vind je per deelnemende ploeg een kort verslag van de wedstrijd.

Grasshoppers - AZ 2-5
AZ heeft zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup, met 2-5 gewonnen bij het Zwitserse Grasshoppers, en lijkt daarmee plaatsing voor de volgende ronde te hebben veilig gesteld.

Na een saai begin kregen de twee ploegen, naarmate de eerste helft vorderde, een aantal kansjes. Deze waren echter niet gevaarlijk, maar de Zwiters kregen langzaam maar zeker meer balbezit en grotere kansen. In de 30ste minuut was het uiteindelijk raak. Mbala wist op aangeven van Ristic de bal achter Sinouh te schieten. Het tweede doelpunt voor de thuisploeg hing in de lucht, maar kwam in de eerste helft niet meer.

De tweede helft begon zonder dat Grasshoppers en AZ wijzigingen hadden doorgevoerd. De Alkmaarse ploeg begon voortvarend en kwam al snel op gelijke hoogte via Shota Arveladze. Acht minuten later kwam de ploeg van Louis van Gaal op voorsprong, nadat Demy de Zeeuw een blunder van de Zwitserse keeper afstrafte. Grasshoppers kwamen in de 62e minuut weer langszij, na een mooi schot van Eduardo die Sinouh kansloos liet. Schaars was inmiddels naar de kant gehaald ten favoure van Koevermans. In de 78e minuut leverde dat de 3-2 op, nadat Dembélé op aangeven van Koevermans de bal in het net wist te werken. In de derde minuut van de blessuretijd was het alsnog 2-4, toen Martens de bal in het net wist te werken. Een minuut later werd het feestje compleet toen Dembélé zijn tweede en de vijfde van AZ wist te scoren.

SC Heerenveen - Odense BK 0-2
In het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen stond een UEFA Cup-duel tegen Odense BK op het programma. De Denen, afkomstig van het eiland Fyn, verloren in de vorige speelronde in het eigen Fionia Park met 2-1 van Parma, en konden een uitsucces goed gebruiken. De ploeg won uiteindelijk met 2-0.

In de eerste helft begon Odense BK sterk. De ploeg had het beste van het spel en kon leunen op de centrale verdedigers Ulrik Laursen en Anders Møller Christensen. Het enige gevaar wat SC Heerenveen in de eerste helft wist te stichten waren wat voorzetten van Ügur Yildirim. Na veel gemiste kansen wist Radivoje Lekic op slag van rust de score te openen met een schitterende volley, op aangeven van Laursen.

De tweede helft begonnen de Friezen beter. Een schot van Alfonso Alves bleek voor keeper Arek Onyszko niet vast te houden, waarna Rob Friend de rebound niet onder controle kon krijgen. Kort daarna kreeg Friend nog een kopkans op goed aangeven van Yildirim, maar de Canadees kon de bal niet de juiste richting geven onder druk van Onyszko. Aan de andere kant was het echter wel raak. Lekic wist, met een hooggeheven rechterbeen, de bal tussen de paal en keeper Brian Vandenbussche te plaatsen. Direct na de treffer kreeg Heerenveen een corner, waaruit eigenlijk de 2-1 door André Hanssen binnengeknikt werd. Scheidsrechter Asumaa nam echter het oordeel van zijn grensrechter over, dat de bal niet over de lijn geweest was. In de slotfase viel de ploeg van Gert-Jan Verbeek nog wel aan, maar wist geen vuist meer te maken. Ook Odense BK leek de voorsprong wel goed te vinden.

Ajax - Austria Wien 3-0
Ajax speelde vanavond zijn eerste wedstrijd in de UEFA Cup. Met Kenneth Perez in de basis begon Ajax aan de wedstrijd tegen Austria Wien. Veel moeite met de Oostenrijkers had Ajax niet, de eindstand 3-0 was dan ook verdiend.

Ajax begon goed aan de wedstrijd, wat resulteerde in kansjes voor ondermeer Klaas Jan Huntelaar en Wesley Sneijder binnen het kwartier. Die laatste was het dichts bij een doelpunt maar zijn doelpoging ging net over de lat. De Amsterdamse ploeg kwam na een half uur gespeeld te hebben op voorsprong. Een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld viel voor het doel van Safar. Een kopbal kon de keeper nog tegenhouden, op de rebound van Huntelaar was de doelman kansloos: 1-0. Vlak voor rust had Ajax geluk dat Vachousek buitenspel stond na een snelle counter van Austria. De kopbal van de spits was schitterend, Stekelenburg kon niet voorkomen dat de bal in het doel vloog.

In de tweede helft kreeg Austria Wien een goede kans via Lasnik. Hij dolde Heitinga vlak bij de achterlijn en wist de verdediger te omspelen maar verprutste vervolgens de kans. Een snelle counter van Ajax met in de hoofdrol Sneijder en De Mul resulteerde niet in een doelpunt, mede door goed verdedigend werk van de achterste linies van Austria. In de daaropvolgende corner bracht een Oostenrijks been de bal bij Manucharyan. De invaller bracht Ajax met een onhoudbaar schot op een 2-0 voorsprong. De 3-0 kwam op naam van wederom Huntelaar. De vrije trap van Perez was precies op maat, de Amsterdamse aanvaller hoefde bal alleen nog maar achter Safar te koppen.