Beruchte drugsbaron opgepakt in Spanje

Icoon Misdaad De tweede man van een Colombiaans drugskartel dat mogelijk de helft van de cocaïnehandel in de wereld domineert, is in Spanje gearresteerd. De Guardia Civil berichtte dinsdag dat de 40-jarige Orlando Sabogal Zuluaga afgelopen donderdag in Majadahonda is aangehouden. Hij is de rechterhand van de leider van het kartel Norte del Valle, Luís Hernando Gómez Bustamante.

De arrestatie volgde op een verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die vermoedden dat Sabogal Zuluaga in Spanje vertoefde. Hij wordt in verband gebracht met zeker duizend moorden in Colombia.

Het kartel Norte del Valle heeft in de jaren negentig het Cali-kartel als machtigste en beruchtste drugsbende overvleugeld. Het zou verantwoordelijk zijn voor tussen de 30 en 50 procent van de wereldwijde cocaïnehandel en zou daarbij in de afgelopen tien jaar voor tien miljard dollar van deze illegale verdovende middelen de Verenigde Staten hebben ingesluisd.

Sabogal Zuluaga wordt beschuldigd van tal van misdaden waar hij in de VS levenslange gevangenisstraf voor kan krijgen. Hij zou zelf hebben deelgenomen aan een groot deel van de moorden die dit kartel liet uitvoeren. Alle topfiguren van Norte del Valle worden door justitie in Colombia en de VS beschouwd als de gevaarlijkste drugscriminelen die er zijn.

De vorige leider van het drugskartel, Eduardo Restrepo Victoria, werd in juli door de Colombiaanse politie gearresteerd. Het gold daar als de belangrijkste slag tegen de drugscriminaliteit sinds tijden.