UEFA Cup: uitslagen eerste ronde

Icoon UEFA CupAZ, Feyenoord en Heerenveen speelden vanavond in de UEFA Cup hun eerste wedstrijden in de eerste ronde van de UEFA Cup.

AZ zorgde voor vuurwerk in tegen Sporting Braga. Het team van coach Louis van Gaal overtrof de Portugezen met 3-0. Uitblinker aan Alkmaarders zijde was Moussa Dembťlť, die een ijzersterke wedstrijd neerzette. Arveladze scoorde in de 36ste minuut het eerste doelpunt. Actie was er in de tweede helft genoeg. Toch werd het tweede doelpunt gemaakt door Koevermans, die op dat moment pas een paar minuten in het veld stond. Het derde doelpunt liet niet lang op zich wachten. Vanuit rechts kreeg Schaars de bal, nadat Dembťlť een overstapje maakte, en tikte deze beheerst in. Braga had niets meer in te brengen en AZ speelde de wedstrijd beheerst uit.

Feyenoord had het in het Zwitserse Basel een stuk moeilijker met de lokale club. In een moeizame wedstrijd was een 1-1 gelijkspel het meeste dat er voor Feyenoord te halen was. Nadat de ploegen het eerste halfuur aftastten, ging het spel over in een weinig boeiend heen-en-weergespeel. De eerste echte kans kwam in de 56ste minuut waarbij Petric een bal goed in de hoek wist te plaatsen, maar Timmer voorkwam een Zwitsers doelpunt. Nog geen vier minuten later is het wel raak, als weer Petric voor problemen zorgt bij Timmer, en Eduardo, net een halve minuut in het veld, de actie van Petric afmaakt door van dichtbij droog in te schieten. Feyenoord lijkt zich maar moeizaam op te kunnen pakken. Het Rotterdamse doelpunt komt dan ook in de 70ste minuut uit de lucht vallen als Huysegems de Baselse keeper voorbij speelt en scoort. Feyenoord hoeft niet te klagen, want in het restant van de wedstrijd had het nog twee rode kaarten om de oren kunnen krijgen. Het kwam er echter niet van. FC Basel had duidelijk meer uit deze wedstrijd kunnen halen.

SC Heerenveen en Osasuna kwamen in hun onderling treffen niet tot scoren. In Spanje wist de ploeg van Gertjan Verbeek een puntje mee te nemen naar Nederland. Heerenveen lag vanaf het begin van de wedstrijd onder vuur aangezien de Spanjaarden aasden op een vroege goal, waar ze ook twee keer dicht bij in de buurt waren. Na twintig minuten kwam Heerenveen wat beter in de wedstrijd, maar overheersen kon de ploeg niet, laat staan bij het Spaanse doel in de buurt komen. Osasuna bleef de betere ploeg en de dreiging van een doelpunt bleef constant in de lucht hangen. Na rust werd Heerenveen wat feller, maar ging slordig met de enkele kansen om die de ploeg gegund werden. De Friese defensie deed echter goed haar werk en pas na twintig minuten kregen de Spanjaarden een kans. Een kopbal van Soldano ging maar net over. Ondanks het gebrek aan kansen leek een doelpunt voor Osasuna toch veel dichterbij dan een doelpunt voor Heerenveen. Kort voor tijd liep Nilsson tegen een domme rode kaart aan; hij werd gewisseld maar liep tijdens het wisselen zů langzaam het veld af dat hij een gele kaart kreeg van de Sloveense scheidsrechter Skoma. Osasuna wist hiervan niet meer te profiteren.


Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport