Voetbal: Uitslag Nederland - Albanië

Icoon Nederlands Elftal In de Amsterdam Arena werkte het Nederlands elftal vanavond haar vierde EK-kwalificatiewedstrijd af. Oranje begon redelijk maar zakte steeds verder weg naar een bedenkelijk niveau. Uiteindelijk wist Nederland nipt met 2-1 van Albanië te winnen.

In het eerste half uur van de eerste helft had Oranje weinig moeite met de nummer 75 van de FIFA wereldranglijst. Albanië kreeg nauwelijks mogelijkheden om een kans te creëren en moest zich beperken tot verdedigen. Het grootste gevaar kwam van een afstandschot, maar Van der Sar voorkwam, zij het moeizaam, een tegendoelpunt. Ook het Nederlands elftal grossierde niet in uitgespeelde kansen. Het wist echter wel twee keer te scoren.

Na tien minuten gespeeld te hebben kreeg Oranje zijn eerste kans via een vrije trap op de rand van het zestien meter-gebied. Keeper Beqaj kon ternauwernood redding bieden op het schot van Robin van Persie. Ook de rebound was niet aan Van Persie besteed. Nog geen vier minuten daarna was de Arsenal-speler wel succesvol na een voorzet met het hoofd van Joris Mathijsen.

Danny Landzaat had de kans om de score te verdubbelen na iets meer dan twintig minuten. Na een goed lopende combinatie kon de middenvelder echter het net niet vinden. Zijn schot ging langs de doelman van Albanië.

Nederland kwam overigens goed weg na een vermeende handsbal van Nigel de Jong. In het eigen strafschopgebied had het er alle schijn van dat de Nederlander de bal met de hand beroerde. Naarmate de rust naderde, kregen de gasten enkele kleine mogelijkheden. Echt gevaarlijk werd Albanië daarbij nooit.

De 2-0 viel op een voor Nederland erg gelukkige manier. Verdediger Dede schoot de voorzet van Van Persie onbedoeld binnen. Keeper Beqaj raakte de bal nog net aan, maar voorkwam het doelpunt daarmee niet.

De tweede helft
Direct na rust was er onmiddellijk gevaar vanaf de kant van Albanië. Op de punt van het strafschopgebied vuurde Bogdani een hard schot op de goal van Nederland. De buitenkant paal bracht redding. Enkele minuten daarna wisselde Marco van Basten voor het eerst, Nigel de Jong ging eraf en Stijn Schaars kwam binnen de lijnen.

Het spel van Nederland was, net als in de eerste helft, niet al te best. Oranje speelde onnauwkeurig en ongeïnspireerd en leed geregeld onnodig balverlies waardoor Albanië de Nederlandse verdediging onder druk kon zetten. Alleen Van Persie en Robben konden aan de andere kant iets proberen maar verder kreeg Oranje geen uitgespeelde kansen. Ook een schot van Landzaat leverde geen doelpunt op.

In de 66e minuut konden de meegereisde supporters van de uitploeg feestvieren toen Curri Van der Sar passeerde. Directe bewaker Van Bronckhorst was niet in de buurt waardoor Curri de bal in het net kon schuiven. Van Bronckhorst werd daarop direct door de bondscoach naar de kant gehaald.

Nederland wist zich na het tegendoelpunt nauwelijks te herstellen en kwam uitermate goed weg na een blunder van de scheidsrechter. De arbiter zag een zuivere handsbal van Boulahrouz over het hoofd, maar had een strafschop moeten geven aan de Albanezen. Nederland werd teruggedreven op eigen helft en kwam er niet meer uit. Onder een striemend fluitconcert verlieten de elf Oranje-spelers het veld na wederom een zeer matige wedstrijd.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!