Planetoïde naar Harry Mulisch vernoemd

Icoon Zonnestelsel Planetoïde 10251 heet vanaf nu officieel 'Mulisch'. Dat heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekendgemaakt. Het hemellichaam is vernoemd naar de Nederlandse schrijver Harry Mulisch. De IAU heeft hiertoe besloten omdat Mulisch volgens de organisatie "een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers" is.

Planetoïde 10251 werd in 1971 ontdekt door het Nederlandse echtpaar Van Houten. Het object, met een diameter van 5,5 kilometer, draait rondjes op ongeveer 350 miljoen kilometer afstand van de zon. Een jaar duurt voor 'Mulisch' 1301 dagen.

Mulisch zelf - de schrijver dus - heeft laten weten 'zeer vereerd' te zijn. In veel van zijn boeken, zoals in 'De ontdekking van de hemel', komen hemellichamen voor. "Toen ik het nieuws hoorde dacht ik: nu heb ik écht de hemel bereikt." Mulisch vergelijkt de vernoeming zelfs met de Nobelprijs voor Literatuur, waarvan de winnaar overigens morgen bekend wordt gemaakt. "Deze planetoïde draait eeuwig om de zon en iedereen is na een jaar of zes vergeten wie de Nobelprijs won."

Mulisch is overigens niet de enige Nederlander waar een planetoïde naar vernoemd is. Een volledige lijst is hier te bekijken.