Gifschip Probo Koala vrijgegeven uit haven Estland

Icoon BuitenlandsHet schip de Probo Koala mag Estland verlaten. Volgens een woordvoerder van Trafigura Beheer, dat het schip huurt, hebben zowel de lokale justitie als de havenautoriteiten in Estland gezegd dat het schip, dat eind september aan de ketting werd gelegd, kan uitvaren.

,,Het schip is nu weer vrij om zijn werk te doen. Het kan weer geld gaan verdienen. Het is logisch dat een schip dat je verdenkt van praktijken die niet deugen aan de ketting legt, maar dit duurde wel erg lang.'' Het schip dat het middelpunt vormt van een grote milieuramp in Ivoorkust, zal volgens de woordvoerder op zo kort mogelijke termijn de haven van Paldiski verlaten. ,,We moeten nu op zoek naar lading en een bestemming daarvoor.''

Trafigura, dat in Nederland is gevestigd, heeft naar eigen zeggen nog geen duidelijkheid over het onderzoek naar de lading van het schip. De woordvoerder verwacht dat de resultaten op korte termijn zullen komen.

Een Estlandse justitiewoordvoerster meldde eerder dat er schadelijke stoffen aan boord zijn gevonden en dat daar eerst een oplossing voor moet worden gezocht voordat het schip kan uitvaren. De bemanning had gezegd dat het giftige materiaal bij het schoonmaken van het schip was ontstaan, maar volgens de zegsvrouw lijkt het erop dat aan boord schadelijke raffinageprocessen zijn uitgevoerd.

Waarschijnlijk dezelfde rommel, naar verluidt een mengsel van olieresten en een agressieve chemische substantie, werd eind augustus massaal gedumpt bij de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Door de giftige dampen kwamen zeker acht mensen om het leven en ongeveer 90.000 mensen werden ziek.

Het schip was gehuurd door Trafigura om het afval te lossen in Ivoorkust. Het bedrijf wilde het afval in eerste instantie laten verwerken in Amsterdam, maar zag hiervan af toen bleek dat de speciale behandeling veel geld zou kosten. Na de dumping in Ivoorkust werd het gifschip, dat onder Panamese vlag vaart, eind september in Estland aan de ketting gelegd.

Onderzoekers uit Ivoorkust, die anderhalve week geleden naar Estland reisden om de Probo Koala te inspecteren, zijn dinsdagavond huiswaarts gekeerd. De Ivorianen hebben in Estland materiaal verzameld voor het strafrechtelijk onderzoek in eigen land. De Ivoriaanse autoriteiten schatten de schade op de milieuramp op omgerekend 200 miljoen euro.De Probo Koala mag weer geld gaan binnenhalen