Balkenende tevreden met normen en waarden

Icoon Politiek Minister-president Jan Peter Balkenende vindt dat Nederland meer besef heeft gekregen van normen en waarden door de discussie daarover die het kabinet is gestart. Daarnaast is de samenleving weerbaarder geworden, voornamelijk na de moord op Theo van Gogh. Dit staat in de CDA-notitie 'Bij vier jaar waarden en normen', waar RTL Nieuws de hand op heeft gelegd.

Balkenende heeft de discussie bij het begin van zijn kabinetten op gang gebracht. Hij stelt dat daardoor "normoverschrijdend gedrag in de publieke ruimte een issue is geworden". Volgens hem kijkt de Nederlander niet meer alleen naar de overheid als er opgetreden moet worden, maar neemt deze ook zelf verantwoordelijkheid. Daarnaast is de website zestienmiljoenmensen.nl een groot succes gebleken.

GroenLinks-leider Femke Halsema gelooft niet in de notitie en stelt dat de premier leidt aan "zelfoverschatting". Ze wijst er bijvoorbeeld op dat zich na de moord op Theo van Gogh ongeveer achthonderd incidenten hebben voorgedaan en dat het aantal meldingen van discriminatie verzesvoudigde.