Verdonk boos om dubbel paspoort Azough

Icoon Politiek Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is uitgevallen naar het Tweede Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks tijdens een debat over het Nederlanderschap. Verdonk wil dat buitenlanders die tot Nederlander genaturaliseerd worden zoveel mogelijk hun oude nationaliteit opgeven. Azough daagde Verdonk uit door haar twee paspoorten te tonen en te zeggen "Dit ben ik!".

Verdonk reageerde verontwaardigd: "Het geeft geen pas dat u hier als Nederlandse parlementariër zomaar met twee paspoorten staat te zwaaien", aldus de minister. "Waarom geeft u niet het goede voorbeeld. Ik begrijp niet dat u niet zegt: ik vind Nederland nu het belangrijkst".

Azough wilde met het tonen van beide paspoorten laten zien dat ze zich niet meer of minder Nederlander voelt omdat zij ook een Marokkaans paspoort heeft. "Dat zegt niets over mijn Nederlanderschap", zei ze tegen Verdonk. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem ergerde zich aan de uitval van Verdonk. "Het geeft geen pas dat u een Nederlandse parlementariër de maat meet en vraagt of zij hier wel voldoende geworteld is", zei hij.

Verdonk kwam overigens wel de Tweede Kamer tegemoet. Kinderen die voor 1985 zijn geboren uit een Nederlandse moeder en een buitenlandse vader kunnen alsnog de Nederlandse nationaliteit krijgen. Tot 1985 konden alleen Nederlandse vaders het Nederlanderschap aan hun kinderen overdragen. De moeder kon dat niet. Tussen 1985 en 1988 werd er een overgangsregeling ingesteld waarmee gedupeerden alsnog Nederlander konden worden. De Kamer vindt echter dat daar destijds te weinig bekendheid aan was gegeven, waardoor teveel mensen er geen gebruik van hebben gemaakt.