PvdA laat Albayrak op lijst staan
Albayrak kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen bij verschillende historici en hoogleraren vanwege haar standpunt ten aanzien van de Armeense genocide. In een interview met dagblad Trouw gaf ze vorige week aan dat er tegen de Armeniërs in 1915 verschrikkelijke misdaden zijn gepleegd, maar dat er gedegen onderzoek moet plaatsvinden over de vraag of het daadwerkelijk een genocide betreft. De bronnen zijn volgens haar bevuild.
Verschillende historici verweten Albayrak hiermee feitelijk de genocide te ontkennen, omdat er volgens onderzoeken allang vaststaat dat er genocide is gepleegd. Wie oproept tot een nieuw onderzoek, verdedigt in feite de lezing van Turkije dat er geen volkerenmoord was, aldus prof. dr. Weitenberg van de Universiteit Leiden.
Verklaring
Vandaag kwam Albayrak met een nieuwe verklaring in dagblad Trouw. Daarin stelt ze dat de volkerenmoord op Armeniërs terecht genocide wordt genoemd, ''want de slachtpartijen uit 1915 doen in gruwelijkheid en omvang niet onder voor wat zich in Darfur en in Rwanda, Burundi en Bosnië afspeelde.'' Of de volkerenmoord ook precies aan de volkenrechtelijke definitie van genocide voldoet, laat ze ''graag over aan juristen en historici.'' Die stellen dat van genocide sprake is als de volkerenmoord doelbewust is opgezet en uitgevoerd. ''Dat bewijs is formeel nooit geleverd in de Armeense kwestie'', aldus Albayrak.
Volgens de PvdA was er al niets mis met het standpunt van Albayrak. ''Ze zegt keer op keer dat er een volkerenmoord heeft plaatsgevonden. Albayrak onderschrijft dus het PvdA-standpunt over de kwestie.''
De PvdA schrapte eerder wel de naam door van Erdinç Saçan. Deze PvdA'er van Turkse komaf is Provinciaal Statenlid te Noord-Brabant en stond op nummer 53 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een woordvoerder liet Saçan twijfel bestaan ''en dat mag wat ons betreft niet in deze kwestie.'' Het CDA streepte om die reden de namen van Ayhan Tonca en Osman Elmaci door.