Comm. mensenrechten: actie tegen wet VS

Icoon EuropaEuropese landen houden zich teveel op de oppervlakte ten opzichte van de nieuwe Amerikaanse wet op terrorismeverdachten. Europa zou fel moeten protesteren tegen deze wet, aldus de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa.

"Zonder protest lijken de Europese landen hun eigen verdragen over mensenrechten niet serieus te nemen", zei commissaris Thomas Hammarberg dinsdag tijdens een persconferentie. "Dat zou het begin van het einde zijn van onze normen."

De nieuwe Amerikaanse wet staat onder andere toe dat terrorismeverdachten voor onbepaalde tijd worden vastgezet zonder proces. De verdachten zitten meestal in geheime kampen en de aanklachten tegen hen worden geheimgehouden. In sommige gevallen mag de president zelfs marteling toestaan. Al die zaken zijn in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De Zweedse Hammarberg is sinds een half jaar commissaris voor de mensenrechten bij de raad van Europa. Deze organisatie omvat 46 deelnemende landen die zich samen sterk maken voor mensenrechten en democratie. Ook Nederland is bij de Raad aangesloten.

Hammarberg zei zich te verbazen over het enorme gemak waarmee Europa het Amerikaanse optreden accepteert. "Als Rusland hier zomaar mensen oppakt en meeneemt zouden we dat absoluut niet accepteren. Waarom dan wel voor de VS? Die dubbele normen moeten we voorkomen."

De commissaris riep in elk geval de regering van zijn eigen land, Zweden, alvast op twee CIA-agenten te vervolgen. De twee ontvoerden en mishandelden in 2001 twee Egyptenaren op het vliegveld van Stockholm.


Thomas Hammarberg

Met dank aan pberends voor de submit.