Celstraf zaak-Maja Bradaric blijft staan

Icoon JustitieDe Hoge Raad heeft dinsdag de cassatie verworpen van een van de veroordeelden voor de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric in 2003. Daardoor is de celstraf van twaalf jaar, waartoe Ferdi Ö. door het gerechtshof in Arnhem is veroordeeld, onherroepelijk geworden.

Het 16-jarige meisje werd op 17 november 2003 door Ferdi en twee vrienden gewurgd tijdens een autoritje. De jongens dumpten het lichaam van Maja vervolgens in de uiterwaarden bij Bemmel en staken het in brand.

Het hof veroordeelde Ö. voor het medeplegen van moord en verbranden van Maja's lichaam. De jongeman tekende cassatie aan, omdat hij de opzet op de dood van het meisje zou hebben ontkend, terwijl het hof stelde dat Ö. een volledige bekentenis had afgelegd in de rechtszaal. De Hoge Raad is het met het hof eens.

Wel heeft het hoogste rechtscollege de straf van Ö. met een maand verkort, wegens overschrijding van de redelijke termijn voor berechting. De veroordeling van het hof dateert van april 2005.

De mededaders, Goran M. en Goran P. werden veroordeeld tot respectievelijk tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging en vijf jaar gevangenisstraf. Het drietal behoorde tot de vriendenkring van Maja. Het plan om de scholiere te vermoorden, was afkomstig van Goran M. Het motief is nooit duidelijk geworden.Maja Bradaric