'TomTom in vrachtauto zorgt voor gevaar'

Icoon VervoerDoor het gebruik van autonavigatiesystemen zoals de overbekende TomTom komen vrachtwagenchauffeurs met hun voertuig de laatste tijd steeds vaker terecht op wegen die eigenlijk niet berekend zijn op dergelijk zwaar verkeer. Daarbij ontstaan er regelmatig gevaarlijke situaties en soms zelfs schade, zo stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De organisatie wil dan ook met het Rijk rond de tafel om dit probleem aan te kaarten.

"We krijgen veel klachten over vrachtwagens die sinds kort dwars door dorpen rijden. Als je zo'n klacht gaat onderzoeken, blijkt dat deze vrachtwagens een compleet onlogische route nemen", zo meldt een woordvoerder van de gemeente Delfzijl, tot nog toe de enige gemeente die de problematiek bij de VNG ter sprake bracht. Maar het zou ons niet verbazen als er meer gemeenten last ondervinden", aldus een zegsman van de vereniging.

De VNG wil het probleem bespreken bij het eerstvolgende tweemaandelijkse overleg met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.