NAVO-troepen beschieten collega's

Icoon BuitenlandsOnder de militairen van de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan is maandagochtend vroeg een dode gevallen toen er vanuit een van de NAVO-vliegtuigen per ongeluk op militairen van de vredesmacht werd geschoten. Dat heeft het ISAF-hoofdkwartier in Kabul meegedeeld.

Volgens een communiqué zijn er door de actie in de provincie Kandahar "veel gewonden" gevallen. Het incident gebeurde tijdens de grootschalige operatie tegen Taliban-strijders in het district Panjwayi in de provincie Kandahar.

De ISAF-troepen vroegen en kregen maandagochtend luchtsteun. Twee toestellen arriveerden om de grondtroepen bescherming te geven. Toen de vliegtuigen op de Taliban schoten, raakten zij per ongeluk ook eigen militairen.

Over de nationaliteit van de dode en de gewonden is nog niets bekend gemaakt. De gewonden zijn naar ISAF-hospitalen gebracht. De zaterdag begonnen operatie Medusa, bedoeld om Taliban-strijders uit het gebied ten westen van de stad Kandahar te verdrijven, ondervindt geen gevolgen van het incident, deelde de ISAF mee.

De commandant van de troepen in zuidelijk Afghanistan heeft opdracht gegeven het voorval te onderzoeken.