Mogelijk doodstraf voor Amerikaanse soldaten

Icoon BuitenlandsEen Amerikaanse militaire onderzoeker heeft de doodstraf aanbevolen voor vier Amerikaanse soldaten. Zij worden ervan beschuldigd in mei tijdens een missie drie Irakezen te hebben vermoord. Dit staat in een rapport dat vandaag door de Associated Press is bemachtigd.

Luitenant-kolonel James P. Daniel Jr. achtte het na een onderzoek bewezen dat er sprake is van doodslag met voorbedachten rade. Daarnaast zouden twee van de vier soldaten een getuige hebben bedreigd. Het viertal spreekt de beschuldigingen tegen en claimt dat "het doden van alle mannen van militaire leeftijd" tot hun orders behoorde. Tevens vertelden enkele soldaten dat hen is voorgehouden dat het doelwit een al-Qaeda trainingskamp betrof.

Tegenover onderzoekers verklaarde ťťn van de aangeklaagde soldaten, Spc. William B. Hunsaker, dat hij en medesoldaat Pfc. Corey R. Clagett door de drie mannen aangevallen werden op het moment dat ze handboeien omkregen. Hierbij zou hij met een mes zijn gestoken. "Ik zie onze respons als noodzakelijk, aangezien zij trachtten ons om het leven te brengen", aldus Hunsaker. Volgens de onderzoekers zou de verwonding echter niet door een Irakees zijn toegebracht, maar door Staff Sgt. Raymond L. Girouard in een poging het verhaal geloofwaardiger te maken.

Volgens Clagetts advocaat, Paul Bergrin, is het teleurstellend dat de zaak Łberhaupt voor moet komen. "Deze soldaten worden gebruikt als pionnen in de oorlog tegen het terrorisme. Ze handelden binnen hun geweldsbevoegdheden. Ze werden geconfronteerd met een gewelddadig iemand die bekend stond als lid van het al-Qaeda trainingskamp", zo stelt Bergrin.

Mochten de soldaten veroordeeld worden en de aanbevolen strafmaat opgelegd en uitgevoerd worden, dan zouden het de eerste militaire executies zijn sinds 1960.