Claim van 2,6 ton voor schouderklopje

Icoon ShockingEen handje geven, kussen, schouderklopje, het zijn allemaal manieren om anderen te begroeten. Met dit laatste moet je oppassen. Een vrouw uit Leeuwarden kreeg namelijk een schadeclaim van 260.000 euro aan haar broek na het begroeten van haar schoonzus.

De rechtbank van Leeuwarden deed pasgeleden uitspraak in deze kwestie, die al twaalf jaar bezig is. De oorzaak van de claim was een nogal hardhandige begroeten tussen de schoonzussen in 1991. De een sprong de ander zo opgewonden om de nek dat het slachtoffer er, naar eigen zeggen, een whiplash aan over zou hebben gehouden.

De besprongen zus raakte door aanhoudende pijn in nek en schouders en door concentratieproblemen arbeidsongeschikt bij haar baan als matroos bij de Koninklijke Marine. Dit leed tot de claim van 260.975 euro ter compensatie van gemiste inkomsten, kosten voor hulp in het huishouden dat ze zelf niet meer kon doen en smartengeld. Het incident vertroebelde de familieband zo ernstig dat de rechtbank zich erover moest buigen.

Doktoren hebben de klachten van de vrouw bevestigd, maar wijten het aan een combinatie van slaaptekort en vermoeidheid. Ze zeggen dat er geen verband is tussen de begroeting en de klachten.

Na meer dan twaalf jaar van medische onderzoeken maakte de rechtbank kortgeleden een einde aan de ruzie. De rechter oordeelde dat het hardhandig begroeten van familie niet onrechtmatig is. Bovendien is niet aangetoond dat de klachten zijn veroorzaakt door de begroeting, en de claim werd dus afgewezen. De enige vraag die rest is of de familieband nu ook weer zal herstellen.
Met dank aan Kozzmic voor de submit.