Ongetrouwd gezin mag niet samenwonen

Icoon OpmerkelijkIn een stadje in de Amerikaanse staat Missouri is een gezin het recht op huisvestiging geweigerd omdat de ouders niet getrouwd zijn. Dat meldt de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU).

Het paar leeft al dertien jaar samen en vormt een gezin met drie kinderen. Twee kinderen zijn van het paar zelf en het derde kind komt uit een eerder huwelijk van de vrouw, Olivia. Ze kochten een huis in het stadje Black Jack, maar omdat de vader niet de biologische vader is van het oudste kind, weigerde het stadsbestuur een vestigingsvergunning te verstrekken.

Reden voor de weigering is een lokaal reglement. Deze verbiedt inwoners met meer dan drie personen onder één dak te wonen, als niet alle betrokkenen door bloed, huwelijk of adoptie aan elkaar verwant zijn. Het gezin riskeert een boete van 500 dollar (bijna 400 euro) per week , wanneer zij in het eigen huis gaan wonen.

Het koppel is, met steun van de ACLU, een rechtszaak tegen de stad begonnen, omdat het stadsbestuur weigert deze wet te herzien. In juli stapte de ACLU in North Carolina al naar de rechter met een vergelijkbare zaak. De rechter besloot in die zaak dat een meer dan tweehonderd jaar oude wet, die ongetrouwde koppels in die staat verbood samen te wonen, ongrondwettig was.

Emily Martin, adjunct directeur van ACLU's Women's Rights Project, merkte op dat de overheid huisvestigingswetten misbruikt om hun eigen moraliserende ideeën op te leggen aan de inwoners. Zij vindt juist het weigeren van woonruimte aan een gezin, simpelweg omdat de ouders niet getrouwd zijn, immoreel.


Met dank aan Sam.VL voor de submit.