Gewonden na ingestorte trap Utrecht

Icoon Binnenlands In de binnenstad van Utrecht is deze avond een houten trap ingestort. Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld. Er zijn tientallen gewonden. Het ongeluk gebeurde tijdens de Muzikale Botenparade bij de Stadhuisbrug.

Een houten trap stortte in, omdat ongeveer vijftig mensen tegelijk begonnen te dansen op muziek van Zuco 103. De trap is daarna terecht gekomen op een boot in de gracht.

Over het precieze aantal slachtoffers kan de politie nog niets zeggen, maar ze spreken wel van vijf zwaargewonden. Een persoon is in levensgevaar. Volgens de eerste berichten rijden brandweer, politie en ambulancediensten af en aan. Ooggetuigen melden dat duikers van de brandweer meerdere mensen uit de gracht hebben gehaald. Ook meldde een ooggetuige dat er één dode gevallen zou zijn. Een deel van de binnenstad is afgezet om de hulpdiensten de ruimte te geven om de slachtoffers af te voeren. Meerdere zwaargewonden zijn naar het UMC Medisch Centrum in Utrecht gebracht. Lichtgewonden zijn naar kleinere ziekenhuizen in de regio gebracht.

Het optreden van Zuco 103 was het laatste optreden van het evenement. Er waren ongeveer zevenduizend mensen aanwezig bij het optreden. Het evenement is onmiddelijk na het ongeluk afgelast.

Update 23.16 uur
Op de website van het NOS Journaal spreekt een ooggetuige. "Mensen waren lekker aan het dansen op de muziek van Zuco 103. Opeens stortte de trap in. De politie was er snel bij. De ambulance duurde iets langer", aldus Mattijs Holtrop.

Update 23.35 uur
Een deel van het getuigenverslag van Peleetje in het FOK!forum: "pfff net thuis. Ik stond met een groepje meisjes vlakbij de trap. Heb het zien gebeuren. Echt vaag. Ineens zie je die mensen neerstorten op een boot. Niemand die gilde. Die meisjes waar ik mee was waren daarna enorm van slag. 1 jongen werd kort daarna meteen weggevoerd. Zag er niet best uit. Was meer kapot dan heel. Later hoorde ik dat hij was overleden. Naast die trap lag een vrij grote oranje boot. Daar zijn 3 meisjes met brancard afgehaald. Lag naast de grote oranje boot nog een klein bootje. Deze is direct gezonken.

Was echt een rare avond. Zag toen het concert van Zuco 103 begon al een motorbootje met z'n motor tegen een rubber bootje aanvaren. Deze was meteen lek natuurlijk. En kort daarna zag ik die trap naar beneden storten.

Zijn ook nog een heleboel mensen in het water gevallen. Daar zijn duikers nog steeds naar aan het zoeken"
.

Update 23.54 uur
Innepin schrijft in hetzelfde topic: "Mijn god wat een schrik was dat zeg was een leuk concert, en toen.... boem.. wat een chaos. ik zit nog te rillen, en ik stond er toch zo'n twintig meter vanaf".

Bovendien meldt NU.nl dat twee slachtoffers om 23.00 uur, twee uur na het neerstorten van de trap, nog steeds in het water lagen. Inmiddels zouden ze naar een ziekenhuis gebracht zijn.

Update 0.09 uur
RTL Nieuws spreekt van 18 gewonden, waarvan acht zwaargewond en drie in kritieke toestand. De drie in kritieke toestand hebben botbreuken en hoofdwonden. De bevestiging van de trap aan de muur liet los, waardoor de trap bovenop een boot is gevallen. Volgens ooggetuigen probeerden mensen de trap op te tillen om de beknelde mensen te bevrijden. De muziek bleef lange tijd doorgaan, voordat de organisatie besefte dat er een ongeluk had plaatsgevonden. Door de harde muziek was het gegil van de beknelde mensen niet te horen.

Twee duikteams zijn nog steeds in het water aan het zoeken, maar het lijkt erop dat het meeste werk inmiddels gedaan is. Drie minuten geleden reed nog een ambulance weg met de laatste gewonde.

Macmouse bevestigt dit in de comments: "Blech, ik was er net ook bij, stond op de oranje boot die je op de foto ziet. Keek ook nog eens toevallig die kant op toen de brug instorte. Zag een meisje van de boot vallen die de door de trap geraakt werd, en verder nog een hoop gruwelijkele beelden. 1 jongen was er echt zeer ernstig aan toe, grote kans dat hij de overledene is.

Heb nog geholpen met het omhoog tillen van de brug, en wat mensen er bij weg gehaald. Toen het eenmaal duidelijk was dat ik zelf niks meer kon doen ben ik weggegaan en hebben we nog wat licht gewonde met de boot meegenomen naar de andere kant zodat ze vervoert konden worden..."
Reddingswerkers halen mensen uit het water


De trap nadat deze is ingestort


Met dank aan Druid, E.Motion, qube808, Eilanden, Vince_Taylor, Duvel, Dutchie4life, B4CO en Brillies voor de submit.