NAVO huurt gebrekkige vliegtuigen

Icoon Binnenlands De Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft in 2005 bij verschillende NAVO-vrachttoestellen ernstige gebreken geconstateerd. Het gaat om toestellen die de NAVO van Oost-Europese maatschappijen huurde en die op Nederlandse luchthavens landden.

Inspecteurs van de IVW stuitten tijdens routinecontroles van buitenlandse toestellen veelvuldig op ernstige gebreken aan de door de NAVO gehuurde vliegtuigen. Het Jaarbericht 2005 van de inspectie meldt onder meer barsten in de cockpitruit, versleten banden en het ontbreken van brandstofberekening. Het gaat om Iljoesjins die landen op de vliegvelden Eindhoven en Soesterberg. De NAVO huurt die toestellen in voor het vervoer van manschappen en materieel.

"Eind juli 2005 hebben wij het ministerie van Defensie ingelicht over de tekortkomingen die onze inspecteurs tegenkwamen. We hebben het ministerie gewaarschuwd en onze zorg uitgesproken over de situatie", aldus een woordvoerster van de IVW. De Inspectie heeft vervolgens speciale inspecteurs binnen Defensie opgeleid voor het controleren van vrachttoestellen. "Inmiddels heeft Defensie voor andere maatschappijen gekozen".

Volgens het Jaarbericht trof de inspectie in 2005 achttien NAVO-toestellen aan met een zogeheten 'categorie-3-bevinding'. Die toestellen worden aan de grond gehouden, totdat de tekortkomingen zijn verholpen.