Beveiligingscamera gebruikt tegen foutparkeren

Icoon BinnenlandsBeveiligingscamera's in Apeldoorn die zijn neergezet voor toezicht op de openbare veiligheid, zijn door de politie gebruikt om foutparkeerders te beboeten. Deze aanpak gaat in tegen de regels van het College Bescherming Persoonsgegevens, die sinds 1999 van kracht zijn.

De Apeldoornse politie stelt dat 'geheel conform de wet' wordt gehandeld. "We baseren ons daarbij op nieuwe wetgeving van begin dit jaar. Daarin is bepaald dat cameratoezicht ook mag worden gebruikt voor opsporing en vervolging", zegt de politiewoordvoerder. De juridische afdeling gaat de situatie nog eens bekijken. Onbekend is hoeveel automobilisten zijn bekeurd op basis van de videobeelden.

De zaak kwam aan het licht nadat een automobiliste een parkeerbon had gekregen en verhaal haalde op het politiebureau. De politie erkent dat de camera's worden gebruikt voor het opsporen van overtredingen. "We kregen veel klachten over foutgeparkeerde auto's, die ervoor zorgen dat behalve stadsbussen ook hulpverleners als brandweer en ziekenwagens regelmatig niet door de straat kunnen."

Met dank aan de anonieme fokker voor de submit.