ZDF stopt mogelijk met Tour de France

Tour de FranceDe Duitse televisiezender ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), samen met de BBC de grootse tv-omroep van Europa, overweegt na de dopingaffaire met Floyd Landis om te stoppen met het uitzenden van de Tour de France. ''We hebben een televisiecontract afgesloten voor een sportevenement en niet voor een farmaceutische tentoonstelling'', aldus de hoofdredacteur van de publieke televisieomroep.

Landis zelf ontkende gisteren dat hij tijdens de Tour de France doping heeft gebruikt. De winnaar van de Franse wielerronde zei afgelopen nacht dat hij er alles aan zal doen om zijn naam te zuiveren.

De renner zou na diens magistraal gewonnen zeventiende etappe een te hoge concentratie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron/epitestosteron hebben gehad. Landis zei de vondst niet te kunnen verklaren. ''Testosteron kan het in ieder geval niet geweest zijn'', aldus de Phonak-renner.

Testosteron is buiten een natuurlijke hormoon ook een anabole steroïde. Al langer is bekend dat bij langdurige en zware inspanningen het gehalte van het mannelijk hormoon in het bloed daalt. Het tekort vervolgens aanvullen geeft een sneller herstel. Anabole steroïden staan al decennia op de verboden lijst. De wetenschap is in staat om uit te maken of een sporter op een natuurlijke wijze meer testosteron aanmaakt of dit hormoon krijgt toegediend van buitenaf.

Als de contra-expertise voor Landis ook positief uitvalt, wordt de Tourwinnaar ontslagen en voor twee jaar geschorst. Hij zal dan vermoedelijk tevens zijn gele trui kwijtraken. Dat gebeurde nog niet eerder met een winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!