Peiling: CDA boven de 40 zetels, PvdA stijgt

Icoon PolitiekZowel het CDA als de PvdA zijn weer stijgende in het verwachte aantal zetels. Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zou het CDA meer dan 40 zetels halen. De SP verliest zetels en de VVD staat op 28 zetels, evenveel als de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in januari 2003 behaalde. Dit alles blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Ten opzichte van een week geleden stijgt het CDA van 39 naar 41 zetels. Drie minder dan bij de verkiezingen van 2003 maar negen meer dan een jaar geleden. De PvdA stijgt van 43 zetels vorige week naar 45 zetels. Dit zijn er drie meer dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen maar zeven minder dan op de top.

De SP daalt van zestien naar veertien zetels, vijf meer dan in januari 2003. De VVD daalt een zetel naar 28. D66 wordt gehalveerd: van zes naar drie zetels. Tenslotte zou GroenLinks van acht naar zeven zetels zakken.

De regeringspartijen CDA en VVD komen in de nieuwste peiling uit op 69 zetels, drie meer dan de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks.

Tijdens deze peiling werd ook gevraagd hoe zeker ondervraagden waren dat ze bij de verkiezingen op 22 november op de partij van hun huidige voorkeur zouden stemmen. Ruim de helft van de ondervraagden zegt nu al zeker te zijn. Onder CDA-stemmers is dat 64 procent, onder PvdA-stemmers 61 procent. De VVD kent 'slechts' 47 procent 'zekere' kiezers, maar van onder de twijfelaars zijn de meeste mensen geneigd op de liberale partij te stemmen.

Met dank aan pberends voor de submit.