Hoge mate van censuur onder pers in IsraŽl

Icoon Big BrotherEen grote hoeveelheid van de berichtgeving die uit IsraŽl komt, wordt eerst gecensureerd door het IsraŽlische leger, zo geeft het hoofd van de betreffende afdeling zelf toe. Van journalisten wordt verwacht dat ze zichzelf al censureren en geen verboden onderwerpen doorgeven. Bij twijfel wordt het bericht nagekeken door een censor, die het eventueel met wijzigingen teruggeeft. Onderwerping aan de censuur is een voorwaarde om als persbureau te mogen werken in IsraŽl.

Sima Vaknin, kolonel van het IsraŽlische leger (IDF) geeft zelf toe "uitzonderlijk machtig" te zijn. De censorster kan een televisiestation het zwijgen opleggen, informatiestromen blokkeren en journalisten in de gevangenis laten gooien. "Ik kan bijvoorbeeld een order uitgeven dat er geen persmateriaal meer gepubliceerd mag worden. Ik kan een uitgever of televisiestation sluiten. Ik kan bijna alles", aldus Vaknin.

IsraŽl is ervan overtuigd dat het kleine land dat bijna altijd in conflict is met buurlanden moet kunnen beheersen wat er door de pers naar buiten wordt gebracht. Staatsveiligheid is hierbij van het grootste belang. Critici zeggen dat het gehanteerde beleid niet in een democratie thuishoort.

Volgens IsraŽl is het uiteindelijke doel van de censuur het voorkomen van raketaanvallen door Hezbollah. De terreurorganisatie zou door het gebruiken van de media hun raketten beter kunnen richten.

Met dank aan theredplanet voor de submit.