Premier Libanon wil Hezbollah ontwapenen

Volgens premier Fuad Saniora van Libanon heeft de guerrillabeweging Hezbollah in zijn land een staat binnen een staat gecreŽerd en moet zij derhalve ontwapend worden. De uitspraken van Saniora werden opgetekend door de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens de krant liet de Libanese premier ook weten dat de Hezbollah opereert in opdracht van SyriŽ en Iran: ''Het is geen geheim dat de Hezbollah gehoorzaamt aan de politieke agenda's van Teheran en Damascus. De hele wereld moet helpen de Hezbollah te ontwapenen. Maar eerst moeten we een staakt-het-vuren zien te bewerkstelligen.''

De opmerking over het ontwapenen van de Hezbollah, waaraan de hele wereld zou moeten meewerken, is later weersproken door het kantoor van Saniora. Er zouden vertaalfouten zijn gemaakt. In werkelijkheid zou hij hebben gezegd dat hulp van de internationale gemeenschap geboden is om IsraŽl ertoe te bewegen zich terug te trekken uit het door Libanon geclaimde gebied Chebaa Farms, opdat de Libanese regering de Hezbollah kan ontwapenen.

Saniora zei verder dat IsraŽl met zijn ''misdadige bombardementen'' op Libanon de militante beweging van sjiitische moslims juist in de kaart speelt: ''Ze bombarderen burgers en zorgen er zo voor dat de Hezbollah sympathie krijgt die er anders niet geweest zou zijn.'' IsraŽl zou moeten streven om de Hezbollah haar legitimiteit te ontnemen, door Libanese gevangenen vrij te laten en zich terug te trekken uit Chebaa Farms. Hierna zou de beweging kunnen worden ontwapend waarna ze alleen verder kan gaan als politieke kracht binnen een democratisch systeem.

Strijd
Ondertussen ging de strijd tussen Hezbollah en IsraŽl vandaag weer in alle hevigheid door. IsraŽlische grondtroepen stuitten daarbij op fel verzet van Hezbollah-strijders in het zuiden van Libanon. Het IsraŽlische leger zei daarbij zes verliezen te hebben geÔncasseerd. De Hezbollah claimde bij gevechten rond het grensdorp Maroun al-Ras drie IsraŽlische militairen te hebben gedood en drie tanks te hebben vernietigd.

Het IsraŽlische leger sluit een grootscheepse invasie in Libanon niet uit. ''Vooralsnog is het een zeer beperkte, specifieke inval, maar alle opties blijven open'', aldus een legerwoordvoerder. De Hezbollah zei de IsraŽliŽrs 'warm' te zullen onthalen.