Deze zomer extreme files op A4 en A10-zuid

OV-pas Mogelijk komen er deze zomer extreme files rondom Amsterdam, omdat de A4 en de A10-zuid grotendeels afgesloten zullen worden. Bedrijven in de regio krijgen een tijdelijke OV-pas voor dertig euro per werknemer. Er zijn 30.000 ov-passen besteld. De overlast zal beperkt blijven als negenduizend weggebruikers per dag met het openbaar vervoer zal reizen.

Rijkswaterstaat verwacht forse files op de A1, A2, A4, A5, A9 en A10, met grote gevolgen voor de bedrijven bij de Zuidas/World Trade Center, het Amstel Business Park, Amstelveen, Hoofddorp, de Schinkel en Badhoevedorp. Reizigers naar Schiphol worden aangeraden om eerder voor hun vlucht te vertrekken. Het verkeer wordt omgeleid via de A2 en de A9. Op de A9 worden de rijstroken versmald, zodat er in beide rijrichtingen vier rijstroken beschikbaar zijn in plaats van drie. De maximumsnelheid wordt wel verlaagd naar zeventig kilometer per uur.

Vanaf 21 juli tot 28 augustus zullen de wegen opengebroken worden. In de eerste twee fasen wordt de A4 tussen knooppunt Badhoevedorp en De Nieuwe Meer in beide richtingen opengebroken. In de laatste twee fasen is de A10-zuid tot knooppunt Amstel aan de beurt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe zoab-laag, signalering, verlichting en videobewaking. Bruggen worden gerenoveerd, beweegbare delen van bruggen vervangen en een deel van de Noord/Zuid-metrolijn wordt aangelegd.

Het is de meest grootschalige renovering van de wegen sinds de bouw ervan in de jaren zeventig. De wegen moeten na de renovatie weer vijftien jaar mee kunnen gaan. Bovendien zal het lawaai voor de buurt beperkt worden en zal de doorstroming beter moeten verlopen. Het project kost 35 miljoen euro.

Elke dag rijden er 114.000 motorvoertuigen over de wegen per rijrichting. In de zomer daalt dit aantal met tien procent vanwege vakanties.


A4 en A10
De A4 en A10 zullen grotendeels afgesloten zijn