Starters kunnen moeilijk een woning vinden

Icoon Financieel Voor starters op de woningmarkt is het bijna onmogelijk om een huis te vinden. Starters met een inkomen rond de tweeduizend euro bruto kunnen alleen een appartement betalen in Noordoost-Groningen en Zuid-Limburg. Ook andere huishoudens krijgen steeds meer moeite met het vinden van een huis door de stijgende hypotheekrente en woningprijzen, terwijl de lonen gelijk blijven.

Wim van Kampen, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), wil dat starters op de woningmarkt vrijgesteld worden van verhuiskosten, zoals overdrachtsbelasting. Hierdoor moeten zij makkelijker toegang kunnen krijgen tot de woningmarkt. Kampen wil vooral de overdrachtsbelasting verlagen voor werknemers die ver van hun werk wonen. "Dat kan leiden tot een minder drukke ochtendspits".

Starters blijken hoge eisen te hebben. Goedkope appartementen worden vaak niet verkocht of staan heel erg lang te koop, omdat starters niet ge´nteresseerd zijn. Van Kampen wil dat oude stadswijken opgeknapt worden, zodat ze voor starters weer interessant worden.

Er worden steeds meer huizen verkocht. De prijs van een woning is in het tweede kwartaal met 1,7 procent gestegen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2006. Een gemiddelde koopwoning kost nu 236.000 euro. Dat is 12.000 euro duurder dan dezelfde periode vorig jaar. Van Kampen verwacht dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar landelijk met zes procent zal stijgen.